Home page Zoeken
top

Vogelsoorten → Muskuseend

Alle Eenden:
[euring: 1750]
Familienaam: Eenden (Anatidae) Voor de wetenschappeljke namen wordt de indeling gevolgd van 'Dutch Avifauna' en 'Waarneming.nl'. Dat is niet altijd dezelfde indeling als die op andere sites.

Klik deze info-button voor lijst van dutchavifauna,
klik de button links voor waarneming.nl.

Latin: Cairina moschata | English: Muscovy Duck
Deu: Moschusente | Fran: Canard de Barbarie | Esp: Cairina moschata…


CC BY-SA 2.5  via Creative Commons
De Muskuseend is een eendensoort die oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt, uit een gebied dat zich uitstrekt van Mexico tot Peru. Daar werd de wilde Muskuseend gedomesticeerd en bij huis gefokt voor het vlees. In de 16e eeuw werden ze naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers.

Gedomesticeerde Muskuseenden worden op (kinder)boerderijen gehouden en bij hobbyisten. Als ze in de vrije natuur worden waargenomen zijn het in de regel ontsnapte of vrijgelaten exemplaren.

De Muskuseend is een grote vogel die in verhouding niet zwaar is, maar die wel korte poten en grote voeten heeft. Kenmerkend voor de tamme Muskuseend zijn de rode wratten rond de ogen (foto), die bij de wilde veel minder aanwezig zijn. De woerd is tweemaal zo groot als het vrouwtje (bron: WIKIPEDIA ).

In de Nieuwsbrief 'Kijk op Exoten' (RAVON feb 2023) verscheen een uitgebreid artikel van Sovon over de Muskuseend. Lees het via deze link. In 'Verder lezen' (onder dat artikel) staat deze link naar foto's van allerlei kleurvormen waargenomen begin februari in Nederland.

Klik de knop rechts voor de kaart met het areaal van de Muskuseend [credits xeno-canto] → kaart
Broedsucces Muskuseend
Onderstaand territorium is vastgesteld in 1 kavel dat 0,82% van Meijendel beslaat.

Overzicht territorium 



Kavel 1051
Totaal één territorium terug 
De Muskuseend behoort tot de ecologische groep soorten van open water en het broedresultaat wordt in de BMP-verslagen bij die groep besproken.
Deze grafiek is gebaseerd op het Meetnet Watervogels (seizoen juli t/m juni). Weergegeven zijn seizoensgemiddelde (rode punten) en trendlijnen.
Klik hier of op de grafiek voor een grotere versie.
Sinds enkele decennia komen broedgevallen in ons land in het wild voor, sinds wanneer precies is onduidelijk, de eerste gevallen zijn niet gedocumenteerd. De eerste aantalsschatting is gemaakt voor de periode 1998-2000: 15-30 paar. De meest recente schatting van 2013-2015 is 50-100 paar.

De soort is vooral in waterrijke gebieden in steden en dorpen vastgesteld. Het accent van de verspreiding ligt op Midden- en West-Nederland. Vermoedelijk is de werkelijke verspreiding groter. Bron: Kijk op Exoten, nr 42. In 'Verder lezen' (onder dat artikel) staat een link naar een kaart met de Europese broedverspreiding.
Vogelzang en/of andere -geluiden

Klik de knop om zang of geluid direct af te spelen.

Geluiden zoeken op het internet.
  • Op waarneming.nl zijn van de meeste soorten geluidsfragmenten te vinden.
    Zoek ze via deze link.
  • Xeno-canto is een website waar geluidsopnames van vogels uit de gehele wereld worden gedeeld. Zoek er naar geluiden van de Muskuseend
  • er zijn geen geluiden gevonden die zijn opgenomen in Nederland.
  • via deze link wordt een onbeperkt zoekgebied ingesteld.
 top