Home page Zoeken
top

Vogelsoorten → Cetti's Zanger

[euring: 12200]
Familienaam: Struikzangers (Cettiidae) Voor de wetenschappeljke namen wordt de indeling gevolgd van 'Dutch Avifauna' en 'Waarneming.nl'. Dat is niet altijd dezelfde indeling als die op andere sites.

Klik deze info-button voor lijst van dutchavifauna,
klik de button links voor waarneming.nl.

Latin: Cettia cetti | English: Cetti's Warbler
Deu: Seidensänger | Fran: Bouscarle de Cetti | Esp: Ruise¤or bastardo…


"De Cetti’s Zanger is een enigszins saai-ogende bruine rietvogel die zich zelden laat zien, maar zich kenbaar maakt door zijn harde, explosieve zang. Het is een heel zeldzame soort die de afgelopen decennia in sommige jaren met slechts enige tientallen paren voorkwam in ons land en in andere jaren zelfs ontbrak als broedvogel.

Maar daar lijkt verandering in te komen. Niet alleen zijn zang is explosief en hard, ook zijn aantalsontwikkeling is spectaculair te noemen. Een voorlopig overzicht voor 2009 laat een nieuwe recordaantal zien. Als echte zuiderling werd de Cetti’s Zanger als een wintergevoelige soort beschouwd die na een strenge winter massaal het loodje zou leggen, maar de werkelijkheid is toch net iets anders. De aantallen nemen flink toe, ondanks de afgelopen winter die de koudste was in twaalf jaar." Overgenomen uit een bericht van SOVON. Lees ook dit bericht.

Het broedgebied van het gros van de Europese Cetti's Zangers ligt hoofdzakelijk rond de Middellandse-Zee, de westelijke helft van Frankrijk en Zuid-Engeland. Dit zijn in principe standvogels. Verder zijn populaties te vinden vanaf de Balkan via Turkije tot en met de zuidelijke helft van Kazakhstan. Een deel van deze populaties overwintert rond de Perzische Golf en de Arabische Zee. De Cetti's Zangers in Nederland vormen de noordelijke punt van het broedggebied. Het is een sterk wintergevoelige soort en de populatie krijgt als gevolg gevoelige klappen in koude winters; lees hierover in SOVON Nieuws van januari 2009. Desealniettemin nemen de aantallen behoorlijk toe.

Cetti’s zangers komen alleen in de buurt van water voor, in rietcomplexen en dicht struikgewas of weelderig begroeide sloten, in Nederland vooral in de Biesbosch en de Delta. Ze lijden een verborgen leven en zullen derhalve vooral te horen zijn. Het nest wordt laag in dichte vegetatie gebouwd, vlakbij maar niet boven het water. Het vrouwtje broedt alleen, maar beide ouders verzorgen de jongen. Vaak volgt er een tweede legsel.

Van de Cetti’s Zanger is in 2011 voor het eerst een broedgeval in Meijendel vastgesteld, mogelijk een indicatie van uitbreiding van het broedgebied. Dat dit niet het enige bezoek van deze soort aan Meijendel is geweest blijkt onder meer uit het jaarverslag van Vogelringstation Meijendel: in de periode 2000-2017 zijn daar 9 Cetti’s Zangers geringd. Informatie over de jaren daarna ontbreekt (nog). En tijdens recente wintertellingen in Meijendel is de soort in behoorlijke aantallen vastgesteld: in oktober 2019 waren het als voorbeeld 20 vogels in 7 kavels! Deze waarnemingen lijken definitieve vestiging in ZW-Nederland te bevestigen. Gelet op de explosieve expansie in (vooral zuidelijk) Nederland - anno 2019 jaarlijks 45% toename in het aantal broedparen - lijkt het een kwestie van tijd dat het aantal broedende paren in Meijendel ook zal toenemen. Klimaatverandering speelt hierbij een (grote) rol.

Klik de knop rechts voor de kaart met het areaal van de Cettis Zanger [credits xeno-canto] → kaart
Broedsucces Cettis Zanger
Onderstaand territorium is vastgesteld in 1 kavel dat 1,98% van Meijendel beslaat.

Overzicht territorium 



Kavel 21
Totaal één territorium terug 
De Cettis Zanger behoort tot de ecologische groep soorten van boomgroepen, open bos en bosranden en het broedresultaat wordt in de BMP-verslagen bij die groep besproken.
Grafiek is gebaseerd op het Meetnet Broedvogels (kolonies en zeldzame broedvogels). Weergegeven is de jaarlijkse populatie-index, gebaseerd op de gehele populatie of aantallen in de belangrijkste broedgebieden.
Voor een interactieve grafiek van de trend en optioneel wat spreidingskaarten van Sovon klik hier of op de grafiek
Cetti's Zangers in Nederland gedragen zich als standvogel. Het is een sterk wintergevoelige soort; de populatie krijgt rake klappen in koude en sneeuwrijke winters. Desealniettemin nemen de aantallen behoorlijk toe, getuige bijv. dit artikel in SOVON Nieuws van januari 2009.

De laatste jaren neemt het aantal broedparen in ons land jaarlijks met liefst 45% toe! De soort heeft zich (in geschikt biotoop) inmiddels oostwaarts gevestigd tot voorbij Arnhem en in het noorden van ons land tot en met het Lauwersmeer.

Een paar Cetti's Zangers heeft in 2011 voor het eerst in Meijendel gebroed. Deze zanger wordt de afgelopen jaren bovendien steeds vaker in Meijendel waargenomen (zie de laatste paragraaf in het blok hiervoor). In 2020 is dit aantal explosief gestegen naar 28 broedgevallen!
Vogelzang en/of andere -geluiden

Klik de knoppen om zang of geluid direct af te spelen.

  • Cettis Zanger - opname: Stanislas Wroza [xeno-canto]
  • De Cettis Zanger op de CD van VWG-Meijendel. [CD niet meer verkrijgbaar]
    (bestand speelt na enkele seconden downloaden)
Geluiden zoeken op het internet.
  • In de vogelgids van staan geluiden van de Cettis Zanger.
  • Ook op waarneming.nl zijn van de meeste soorten geluidsfragmenten te vinden.
    Zoek ze via deze link.
  • Xeno-canto is een website waar geluidsopnames van vogels uit de gehele wereld worden gedeeld. Zoek er naar geluiden van de Cettis Zanger
  • via deze link wordt Nederland als zoekgebied ingesteld.
  • via deze link wordt een onbeperkt zoekgebied ingesteld.
 top