Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel arrow Nieuws

(11-5-2017)

Zeven eieren voor de Kerkuilen in nestkast boven De Tapuit!


Link naar webcams.
Zeven eieren, het legsel lijkt compleet.
Klik de foto voor een vergroting.

[14 mei 2017] Het zevende ei is er. Normaliter leggen Kerkuilen vier tot zeven eieren, vermoedelijk blijft het hier dus bij. En afgaande op de maand broedtijd van vorig jaar, kan het eerste kuiken zo rond 29 mei uit het kuiken kruipen.

[11 mei 2017] Ei nummer zes is gelegd. Op naar zeven?
[9 mei 2017] Keurig op schema legt het vrouwtje om de dag een ei. De teller staat inmiddels op vijf.

[7 mei 2017] Ei nummer vier.
[5 mei 2017] Vandaag is een derde ei te zien.
[3 mei 2017] Er ligt een tweede ei in het nest en het vrouwtje broedt.

[29 april 2017] Ruim een week hebben de kerkuilen zich overdag laten insluiten in de nestkast. Er werd veel geknuffeld en gepaard. En vandaag is dat bekroond met het eerste ei!

19 april. Werken aan het nageslacht

[19 april 2017] Achter de titel van deze pagina stond gisteren nog een vraagteken, nu dus een uitroepteken. Want de uilen hebben zich vandaag laten insluiten in de nestkast en daar werken ze nu volop aan het nageslacht getuige deze foto…

[18 april 2017] De laatste weken waren er (overdag) vooral kauwen te zien op de beelden van de webcams bij de nestkast boven informatiecentrum 'De Tapuit'.

Om de kerkuilen toch nog een kans te geven om in de kast te gaan broeden, hebben techneuten van Dunea een automatisch luikje voor de ingang van de kast geplaatst dat werkt op een lichtschakelaar. Zodra het schemert, gaat het luikje open.

En de afgelopen week (van 12 april) kon 's nachts regelmatig een Kerkuil op die klep voor de ingang worden gezien.

De band versterken na de paring

Vanavond, dinsdag 18 april 2017 om 23:40u, heeft steller dezes hoogstpersoonlijk gezien, dat de uilen in de kast hebben gepaard, pal voor de camera. Na de paring hebben ze uitgebreid geknuffeld om hun band te versterken. We hebben er even op moeten wachten, maar misschien is dit wel het startschot voor het broedseizoen van 'onze' Kerkuilen.

DB
De foto's zijn 'screen-captures', nabewerkt voor een wat duidelijker beeld.
Lees hier het verloop van het broedsel van vorig jaar.

 

naar boven