Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel arrow Nieuws

(3-5-2017)

Vrouwtje torenvalken broedt op vijf eieren in nestkast in watertoren.


Link naar webcams.
Vijf eieren. Het mannetje heeft zojuist een muis aangevoerd.
Klik op de foto voor een vergroting.

[3 mei 2017] Er liggen nu vijf eieren in het nest, het vrouwtje broedt en het mannetje doet de verzorging. De aanvoer van muizen lijkt voorlopig goed. Uitgaande van vier weken broedtijd net als vorig jaar, kan het eerste kuiken rond 1 juni uit het ei kruipen.

[27 april 2017] Het derde ei is gelegd!
[25 april 2017] Een tweede ei ligt in de kast.

[24 april 2017] Vanmiddag rond 13:15u is gezien dat het mannetje inderdaad actief is: hij levert namelijk een dikke muis af! Het belooft dus toch nog goed te komen ondanks de wat minder goede verwachting eerder deze maand (zie 12 april).

[23 april 2017] De laatste dagen heeft het vrouwtje veel tijd doorgebracht bij de nestkast. Ze zit grote delen van de dag in de opening en verzorgt zich er. En elke nacht slaapt ze op haar nestplek. Het mannetje heeft steller dezes al een tijd niet gezien.

Het derde ei!
Klik op de foto voor een vergroting.

Opvallend genoeg lag er zowel gisteren als eergisteren een muis op voorraad in een hoek van de kast, die prompt in de loop van dag is opgegeten. Zou het mannetje dan toch nog in beeld zijn en het vrouwtje verzorgen? Ondanks de slechtvalken? En voilà, vanavond ligt er een eerste ei in het nest! Het lijkt er dus serieus op dat er ook dit jaar weer torenvalken gaan broeden in de watertoren!

[12 april 2017] De nestkast in de watertoren is inmiddels bewoond door een paar torenvalken. De eerste paringen zijn al gezien en man en vrouw zaten regelmatig samen in de avondzon te genieten.

Totdat de torenvalken bezoek kregen van hun grote neef, de slechtvalk. Vorig jaar werd er al regelmatig een slechtvalk gezien rondom de watertoren, maar toen is het niet tot een confrontatie gekomen. Dit jaar is het anders. Rondom de watertoren zijn er in ieder geval vier afzonderlijke slechtvalken gezien.

Dat de slechtvalken weer regelmatig gezien worden is op zich heel bijzonder, immers ooit was deze soort bijna verdwenen. De afgelopen jaren neemt het aantal slechtvalken én het aantal broedgevallen toe. Sinds een paar weken heeft één van de slechtvalken zijn of haar jachtterrein op het Nettenboetveld, vlakbij de watertoren. Hier jaagt de slechtvalk op kauwtjes en kraaien. De torenvalken foerageren op ditzelfde veld maar jagen vooral op muizen. Ergo, de beide soorten zijn geen voedselconcurrenten van elkaar.

Maar hoe loopt het nu af met onze torenvalken? De tijd zal het leren.

Tekst deels overgenomen uit het blog op de site van Dunea. Lees daar het hele verhaal.
D.B.

Lees hier het verloop van het broedseizoen 2016.

naar boven